Fytotherapie

In navolging van Paracelsus kan men wel zeggen dat onze natuurlijke plantenwereld één grote apotheek is. Voor veel van de kwalen en ziektes van onze tijd heeft de natuur van oudsher een werkzaam hulpmiddel.

Kruidengeneeskunde, ook wel fyto(farmaco)therapie genoemd, is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met kruidengeneesmiddelen of ‘fytotherapeutica’. Deze bevatten als actieve ingrediënten uitsluitend planten, delen van planten, plantenmaterialen of combinaties daarvan, in ruwe of bewerkte staat. Van de planten kunnen pillen, poeders of aftreksels (extracten) worden gemaakt. Een voorbeeld van een wateraftreksel is thee, een alcoholaftreksel heet een tinctuur. Hiervoor kunnen de wortels, bloemen, bladeren, vruchten, zaden of knoppen van planten worden gebruikt.

Veel fytotherapeutische kennis is gebaseerd op eeuwenlang behouden en doorgegeven gebruiken. Wat veel mensen vergeten is dat de meeste ‘gewone’ pillen van de dokter ooit zijn afgeleid van planten (bijvoorbeeld Digoxine, codeïne, aspirine en morfine).

Bij onbalans, klachten en ziekte wordt milde fytotherapie gebruikt om het evenwicht te herstellen. Mild zegt in dit verband niets over de mate van effectiviteit, maar duidt op een lage toxiciteit en een grote therapeutische breedte. Fytotherapeutica spelen een belangrijke rol bij een meestal brede gezondheidsbevorderende aanpak, waarbij reiniging, voeding, leefstijl enzovoorts ook van belang zijn.

Als ondersteuning van mijn therapie werk ik veel met reinigende en ondersteunende kruidenthee, kruidendruppels of supplementen. Aromatherapie (bijvoorbeeld een kruidige massageolie, kruidenvoetbad, kruidenkompressen, enzovoorts) kan eveneens worden toegepast. Door het juiste kruid of de juiste kruiden bij uw persoonlijke situatie uit te zoeken, wordt het hervinden van uw balans ondersteund.