Voeding, fytotherapie en aloë vera

VOEDING

‘Wat de vader van een ziekte ook is, de moeder is altijd een slechte voeding.’

(Hippocrates)

“Je bent wat je eet” maar ook ‘je eet wat je bent’ zijn uitdrukkingen die aangeven hoe belangrijk voeding is. We praten hier over zowel fysieke als emotionele en geestelijke voeding. We oefenen elke dag invloed uit op de spijsvertering door de voeding die wij tot ons nemen en hoe we dat verteren. Dit beïnvloedt het ontstaan van gezondheidsklachten, het gevoel en het gedrag.

Voedingsmiddelen zoals bewerkte voeding, geraffineerde suikers en snelle koolhydraten, overmatig eten en bestrijdingsmiddelen kunnen een groot effect hebben op de spijsvertering. Van voedselvergiftiging worden we ziek en te veel, te vet of te zoet eten valt slecht op de maag.

Ook sommige berichten kunnen ons slecht op de maag vallen en kunnen we maar moeilijk verwerken of verteren. Verdriet kan onze eetlust bederven en spanningen kunnen krampen veroorzaken. Mensen met overgewicht weten meestal wel dat de hoeveelheid voedsel die ze eten maar tot bepaalde hoogte in relatie staat met hun overgewicht. Het is evenzeer van belang hoe iemand zich voelt.

Ook de kwaliteit van de voeding speelt een rol, want goede voeding moet zorgen voor een goede opbouw en onderhoud van ons lichaam. Meer drinken (bijvoorbeeld water, vers vruchtensap, thee) en regelmatig bewegen bevorderen een goede darmwerking en dus een goede gezondheid.

Om gezond te zijn of te worden is het belangrijk dat uw voeding optimaal is afgestemd op uw persoonlijke situatie, dat wil zeggen uw fysieke bouw (bijvoorbeeld genen, stofwisseling), uw welbevinden en de omgevingsfactoren (zoals stressvol werk of sport). Wat is ‘voedend’ voor u?

Graag help ik u op weg een voeding te vinden die bij u past, zodat u zowel lichamelijk als emotioneel en geestelijk meer in balans komt en u fitter gaat voelen.

 

FYTOTHERAPIE

In navolging van Paracelsus kan men wel zeggen dat onze natuurlijke plantenwereld één grote apotheek is. Voor veel van de kwalen en ziektes van onze tijd heeft de natuur van oudsher een werkzaam hulpmiddel.
Kruidengeneeskunde, ook wel fyto(farmaco)therapie genoemd, is het behandelen van gezondheidsklachten en ziekten met kruidengeneesmiddelen of ‘fytotherapeutica’. Deze bevatten als actieve ingrediënten uitsluitend planten, delen van planten, plantenmaterialen of combinaties daarvan, in ruwe of bewerkte staat. Van de planten kunnen pillen, poeders of aftreksels (extracten) worden gemaakt. Een voorbeeld van een wateraftreksel is thee, een alcoholaftreksel heet een tinctuur. Hiervoor kunnen de wortels, bloemen, bladeren, vruchten, zaden of knoppen van planten worden gebruikt.
Veel fytotherapeutische kennis is gebaseerd op eeuwenlang behouden en doorgegeven gebruiken. Wat veel mensen vergeten is dat de meeste ‘gewone’ pillen van de dokter ooit zijn afgeleid van planten (bijvoorbeeld Digoxine, codeïne, aspirine en morfine).
Bij onbalans, klachten en ziekte wordt milde fytotherapie gebruikt om het evenwicht te herstellen. Mild zegt in dit verband niets over de mate van effectiviteit, maar duidt op een lage toxiciteit en een grote therapeutische breedte. Fytotherapeutica spelen een belangrijke rol bij een meestal brede gezondheidsbevorderende aanpak, waarbij reiniging, voeding, leefstijl enzovoorts ook van belang zijn.
Als ondersteuning van mijn therapie werk ik veel met reinigende en ondersteunende kruidenthee, kruidendruppels of supplementen. Aromatherapie (bijvoorbeeld een kruidige massageolie, kruidenvoetbad, kruidenkompressen, enzovoorts) kan eveneens worden toegepast. Door het juiste kruid of de juiste kruiden bij uw persoonlijke situatie uit te zoeken, wordt het hervinden van uw balans ondersteund.

 

ALOË VERA PRODUCTEN VAN FOREVER LIVING PRODUCTS 

In mijn praktijk wil ik – uiteraard – met natuurlijke middelen werken om de gezondheid te ondersteunen en bevorderen. Omdat ik heel enthousiast ben over aloë vera,  ook wel ‘natuurlijke genezer’ genoemd, zijn de producten van Forever Living Products bij mij verkrijgbaar.

Aloë vera bevat veel stoffen die een gunstige invloed op de gezondheid hebben. De pure gel van deze plant is verwerkt in o.a. drinkgels, voedingssupplementen (multivitamines, probiotica, sport-ondersteuning enz.),  huidverzorgingsproducten (ook als ondersteuning bij kleine en grote huidklachten), een reinigings- en gewichtsbeheersingsprogramma en cosmetica met (merendeels) een hoog percentage aloë vera. Alles met puur natuurlijke ingrediënten.

Wil je meer informatie over de producten van Forever of wil je iets uitproberen, neem dan contact met me op voor het maken van een afspraak.

Je kunt ook direct een bestelling plaatsen via de link www.bit.do/yolande.

 

Cleansing C9: WORDT FITTER, SLANKER EN BLIJ IN 9 DAGEN! Wil je meer weten over dit cleansing programma? Neem dan even contact met me op zodat we je doelen kunnen bekijken en ik je goed kan begeleiden. Ook kun je voor informatie kijken op www.bit.do/yolandefitprogramma.

Meer informatie onder cursussen>>lezingen